14.1.18

Hayalet Şato

Dünyada Nostalji Rüzgarı


FRANSA'da KADERİNE TERKEDİLMİŞ BİR ŞATO - "Chateau de la Mothe-Chandeniers"

Fransa'nın Poitou-Charentes Bölgesindeki "Les Trois-Moutiers" kasabasında 13. yüzyıldan kalma, su dolu hendekle çevrili, dönemin en korunaklı şatolarından birisi olduğu halde günümüzde doğaya yenik düşen ve harabe haline dönüşen "La Mothe-Chandeniers" Şatosunun hikayesidir konumuz.

Bir tarafından sarmaşıklar sarmaya başlamış, tavanlar çökmüş ama yinede cennet bir doğa içinde ihtişamını muhafaza etmeye çalışıyor.

800 Yıllık bir şahaser, bakımsızlık ve ilgisizlik sonucu harabeye uğramaya yüz tutmuş olsada, yapım ve estetik güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş ve ben hala ayaktayım diyor bu nostaljik tarihi eser.

13. Yüzyılda doğrudan Fransız Krallığına bağlı bulunan Bauçay Ailesine ait topraklar üzerinde inşa edilen La Mothe-Chandeniers Şatosu, aynı zamanda aile arazisinin kalesi durumunda.

Şato iki kez İngilizler tarafından ele geçirilmiş isede, 1789 Fransız Devrimi'ne kadar Kral ailesinin, aristokratların ve ileri gelen tüccarların verdikleri Fransa'daki en şaşaalı partilerle tanınan kalelerden biri haline gelir.

Henüz harabeye dönüşmeden önceki durumunda tam korunak sağlayan geniş su dolu hendekler ve etrafında bakımlı ve düzenli bahçesiyle devrinin en gözde yapılardan biri olduğunu hep muhafaza etmiş.

19. Yüzyıl başlarında varlıklı bir işadamının geçici olarak mülkiyetine geçen şato, Loire Vadisi'ndeki diğer şatolar gibi romantik bir hava verecek şekilde yeniden restore edildi.

1932 Yılında, Baron Lejeune Edgar'ın mülkiyetinde bulunan şatoda, ozamanın olanaklarıyle söndürülmesi mümkün olmayan oldukça büyük bir yangın felaketi geçirir şato ve o yangında tarihi değerleri çok büyük olan kitapların bulunduğu kütüphane, Goblenler, değeri biçilmez Halılar, Antika Mobilyalar ve yine değerleri biçilemeyen asırlık tablolar yanmış veya yokolmuş.

Yangın sonrasında ve yılların da verdiği doğa tahribatı neticesinde şatonun günümüzdeki durumu.

Chateau de la Mothe-Chandeniers' in yeni bir koruyucu meleği var artık adı Marc Demeyer, emekli bir matematik öğretmeni.
Hiçbir bir ticari ve çıkar gözetmeden, sadece tarihi bir eseri koruma altına alarak daha fazla tahribatını önlemek ve eseri insanlığa kazandırmak için canla başla çalışan öğretmene nedense bazı sahne arkasındaki kişiler engel olmaya çılışmış, bu çirkinliği emekli öğretmen Demeyer, 2013 yılında yerel bir gazeteye verdiği demeçte açıklıyor.

Araştırmacılar, Tarihçiler, nostaljiye önem verenler vede toplumun değerlerine katkıda bulunmak isteyenler bu tarihi şatoyu topluma kazandırmak isterken, diğer taraftan 1980 lerde şato dışındaki cennet misali arazinin bir bankaya satılmış olduğu gerçeğinin üzüntüsünüde yaşamaktalar.

Credit Lyonnais adındaki banka kuruluşu gereği kar amacı güttüğü için, araziyi daha küçük parçalara ayırmış ve açık arttırma ile arazinin tamamını yeni sahiplerine devretmiş.
Bunların arasında tanınmış bir turizm şirketi olan Center Parcs şirketi, satın aldığı arazi üzerinde ve şatoya yakın bir yerde bir tatil sitesi kurmuş durumda.

Arazi dışında tek başına kalan şatonun restoresi ve eski duruma getirilmesi için yapılacak harcamanın zaman içinde kendisini kurtararak kara geçmesi mümkün görülmediğinden, ne özel sektör, nede kamu bu girişime yanaşmıyor.

Öğretmen Demeyer bu nedenle zor durumda olduğunu biliyor ama uğraşısından da vazgeçmiyor ve yöre halkı ile bazı iyi niyetli kuruluşlar nezdinde harekete geçerek şatonun turizme kazandırılması ile ziyarete açılması için küçük de olsa bir vakıf kurma çalışmalarına devam ediyor.

Ne yazıkki Öğ.Demeyer ile diğer yerel vakıf girişimcilerinin bu çalışmaları karşılığını bulamamakta, bir takım art niyetli kişilerce engellemeler kendisini göstermekte zaman içinde.
Ancak bu güzel ve tarihi eseri ulusal bir tarihi alana çevirmek için zaman geçmeden yasal ve idari çerçeve için gerekli adımların atılması gerekmekte.

Nessy-Nessy sitesi editörüne göre, ne Öğ. Demeyer'in nede yerel halktan girişimcilerin birlikte uğraş vermeleri bu tarihi eseri ayağa kaldırmaya yetmiyor.

İstekleri, izleyicilerin konuyu internet üzerinden bol bol paylaşmaları, yeni yeni yorumcular bulmaları ve en azından Fransız Yönetimine baskıda bulunarak, hiç olmazsa  devlet eliyle eserin topluma kazandırılması.

Site Editörü paylaşımlara okadar umut bağlamış olacakki özellikle bu sayfayı ziyaret edenlerin, daha çok paylaşımla Mothe-Chandeniers Şatosu için açılan " FaceBook Şato Kurtarma " sayfasını takip etmelerini de istiyor.

ŞATO KONULU VİDEO İZLEYİN.







Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder